Tokmanni ja Suomen Punainen Risti

Tokmanni tekee yhteistyötä Suomen Punainen Ristin kanssa.

Syksyllä 2019 järjestetystä Nälkäpäivä-keräyksestä käynnistyneen yhteistyön tavoitteena on edistää ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia sekä vähentää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Tokmanni tukee Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaa ja osallistuu yksinäisyyden vastaiseen työhön vähintään koko sopimuskauden ajan.

Nälkäpäivä-keräyksisssä kerätään varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, josta apua voidaan nopeasti lähettää sinne missä hätä on kaikkein suurin, niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Sekä Punainen Risti että Tokmanni vaikuttavat yli sadalla paikkakunnalla ympäri Suomen.

– Tokmanni on vahvasti mukana suomalaisten ihmisten arjessa. Yhteistyö Tokmannin kanssa mahdollistaa meille aivan uudenlaisia kohtaamisia ja pääsemme tekemään asioita hieman eri tavalla kuin olemme aiemmin tehneet. Olemme siitä todella iloisia, kertoi Suomen Punaisen Ristin varainhankinnan päällikkö Anna Laurinsilta yhteistyön käynnistymisen yhteydessä vuoden 2019 syyskuussa.

– Olen erittäin innostunut yhteistyöstä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Suomen Punainen Risti oli luonteva valinta yhteistyökumppaniksemme järjestön luotettavuuden ja laajan toimikentän vuoksi. SPR:llä on osastoja lähes kaikilla Tokmannin myymäläpaikkakunnilla, ja on hienoa, että monet tokmannilaiset pääsevät näin mukaan tärkeään vastuullisuustyöhön yksinäisyyttä ja syrjäytymistä vastaan, kertoi Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.


Tokmanni tukee Suomen Punaisen Ristin joulukahviloita

Suomen Punaisen Ristin joulukahvilaan voi tulla kuka tahansa. Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

 

Punaisen Ristin joulukahvilat ovat osa yhdistyksen ystävätoimintaa ja niiden tavoitteena on tarjota yhteinen kokoontumispaikka ja seuraa joulunpyhien aikana, jolloin yksinäisyys on syvimmillään.

– Joulun aikaan kuuluu se, että ollaan yhdessä. Kaikilla ei kuitenkaan ole sukua eikä läheisiä, jolloin joulu on yksinäistä aikaa. Kahvilat tarjoavat mukavaa yhdessäoloa esimerkiksi kahvittelun tai lautapelien seurassa. Paikalla on myös SPR:n vapaaehtoisia, jotka järjestävät tapahtuman ja antavat aikaansa levittäen hyvää mieltä myös jouluna, kertoo Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvonnin koordinaattori Maaret Alaranta.

Kahvilat avaavat ovensa joulunpyhinä 22 paikkakunnalla, mikä on ennätysmäärä joulukahviloiden historiassa. Ensimmäiset joulukahvilat järjestettiin vuonna 2015 kolmella paikkakunnalla: Lohjalla, Espoossa ja Helsingissä.

– Kahviloiden leviäminen johtuu varmasti osaltaan siitä, että Punaisen Ristin yhteistyökumppani Tokmanni tukee tänä vuonna kahviloita rahallisesti. Mutta se on myös selvä viesti siitä, että halua ja tarvetta tällaiselle yhdessä olemiselle joulun aikaan on, Alaranta pohtii.

Tokmannilla Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminta koetaan tärkeäksi.

– Meillä on ilo olla mukana tukemassa tärkeää työtä, jota SPR tekee yksinäisten tukemiseksi joulun aikaan. Olemme valinneet SPR:n ystävätoiminnan tukemisen pidempikestoisen vastuullisuusyhteistyömme keskiöön. Tänä jouluna järjestettävät kahvilat ovat ensimmäinen konkreettinen, paikallisesti toteutettu yhteinen hyvän mielen tapahtumamme. Tärkeintä on, että kenenkään ei tarvitse olla yksin, toteaa Tokmannin vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski.

Myös perheet huomioitu

Vantaan Tikkurilassa joulukahvila järjestetään ensimmäistä kertaa tapaninpäivänä. Tikkurilan joulukahvilan järjestelyissä mukana oleva Aulikki Tertsunen korostaa sitä, että joulukahvilaan voi tulla kuka tahansa.

– Perheetkin voivat tulla kahvilaan. Lapsille on varattu esimerkiksi pelejä, askartelutarvikkeita ja piparinkoristelua. Luvassa on myös musiikkia. Toivotamme ihan kaikki tervetulleiksi, Tertsunen sanoo.

Kahviloita järjestetään useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea, pääsääntöisesti Punaisen Ristin tiloissa.

Punaisen Ristin joulukahvilat vuonna 2019:

 • Tampere 24.12. klo 12–18, Kirkkopuiston Joulu -tapahtuma, Aleksanterin kirkon puisto
 • Juankoski 24.12.2019 klo 14– 16, LikiLounas, Poikkitie 2
 • Punkalaidun 24.12.19 klo 13–15, SPR Punkalaitumen osasto, Pihlajatie 1
 • Kangasala 24.12. klo 13-17, SPR Kangasalan osaston toimitila Kasperi, Ellintie 6
 • Pori 25.12.2019 klo 13–15, SPR Satakunnan piirin toimisto, Pohjoispuisto 3
 • Helsinki 25.12.2019 klo 13–17, SPR Kallio-Käpylän osasto, Hämeentie 85
 • Parainen, 25.12.2019 14–20, SPR:n osaston tila Humana, Rantatie 16 AL 1
 • Porvoo 25.12. klo 13–17 Porvoon osaston toimitila Kolo, Jokikatu 25
 • Ekenäs-Tenala 25.12. klo 14–18, Tammisaaren nuorisotila, Ystadinkatu 14
 • Riihimäki, 26.12. klo 13–15 ja 6.1.klo 13–15, SPR Riihimäen osasto, Keskuskatu 1
 • Espoo 26.12.2019 klo 13–16, Villa Apteekki, Pappilantie 5
 • Vantaa, Tikkurila 26.12.2019 klo 12–17, Tikkuraitti 11, 01300
 • Imatra 26.12.2019 klo 12.00, Imatran kulttuuritalo, Virastokatu 1
 • Alajärvi 26.12.19 klo 12–15, Alajärven ABC, Yrittäjäntie 5
 • Virrat 26.12. klo 14–18, SPR Virtain osaston tilat, Kalettomantie 17
 • Pomarkku 26.12.2019 klo 13–15, Pomarkun Hyvinvointitalo, Törmäläntie 4
 • Siilinjärvi 26.12.19 ja 6.1.20 klo 13–16, Siilinjärven Vapaakirkko, Asematie 7
 • Forssa 26.12.2019 klo 14–16 ja 6.1.2020 klo 14–16, SPR Forssan osaston tilat, Siurilankatu 28
 • Kaarina 1.1.2020 klo 11– 15, kansalaistoiminnan keskus Puntari, Pyhän Katariinantie 7
 • Raisio 4.1. klo 10–13.30, Raision kirjaston kahvila, Eeronkuja 2
 • Kittilä 4.1.2020, SPR Kittilän toimintatila Kotilo, Valtatie 11 D
 • Sodankylä 5.1.2020 klo 12–16, järjestökeskus Kitinen, Jäämerentie 19
 • Espoo 6.1.2020 klo 12–15, SPR Lounais-Espoon toimitila Valpuri, Merivalkama 8 D

Lisätietoja Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnasta täällä.


Nälkäpäivä-keräyksen Tokmanni-ämpärit hyötykäyttöön valmiusharjoituksessa eri puolilla Suomea

Muistatko vielä syksyn 2019 Nälkäpäivä-keräyksen yhteydessä katukuvassa vilisseet Tokmanni-ämpärit? Ne hyödynnettiin Suomen Punaisen Ristin koko maassa lauantaina 26. lokakuuta järjestämässä Pisara 2019 -valmiusharjoituksessa, jossa harjoiteltiin ihmisten auttamista laajan vesikriisin sattuessa.

Pisara 2019 -valmiusharjoituksen teemana oli vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. Vedenjakelun häiriö voi vaikuttaa kotona paitsi juomaveden saatavuuteen, myös ruuanlaittoon, peseytymiseen sekä astian- ja pyykinpesuun. Vesikatkon sattuessa esimerkiksi vesivessan voi vetää vain kerran.

Valmiusharjoituksessa testattiin Punaisen Ristin kykyä reagoida ja toimia viranomaisen tukena vesikriisin sattuessa. Samalla ihmisiä muistutettiin, että vedenjakelun häiriöitä sattuu Suomessa vuosittain, mutta niihin voi varautua ennalta myös omin avuin. Vesikriisissä Punaisen Ristin vapaaehtoiset voivat tukea viranomaisten työtä esimerkiksi kartoittamalla avun tarvetta ja auttamalla puhtaan veden jakelussa. Harjoituksessa harjoitellaan myös hälyttämistä ja yhteistoimintaa viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Pisara 2019 -harjoitukseen osallistui ympäri Suomen yhteensä yli 200 Suomen Punainen Ristin paikallisosastoa. Valtakunnallinen valmiusharjoitus järjestetään kolmen vuoden välein.

Antero Vahviainen (vas.), Tuula Anttila ja Sandra Ekström jakoivat ämpäreitä Suomen Punaisen Ristin Hattulan paikallisosaston tapahtumassa Pekolan koululla 26.10.2019. Kuva: Tiina Kirves.

 

Nälkäpäivän ämpärit avuksi

Tokmanni-ämpäreitä hyödynnettiin ensimmäisen kerran kymmenissä Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-kampanjan tempauksissa. Pisara 2019 -valmiusharjoituksessa ämpärit tulivat jälleen tarpeeseen eri puolilla Suomea, esimerkiksi:

– Kuopion torilla, jossa Suomen Punaisen Ristin paikallisosasto toteutti valmiusharjoituksen yhdessä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen ja Kuopion Veden kanssa. Harjoituksessa vapaaehtoiset kertoivat kotitalouksille vinkkejä veden käyttökatkon varalle. Paikan päällä he jakoivat ensimmäisille vierailijoille paikallisosaston käytössä olleet 80 Tokmannin kannellista ämpäriä, joissa vettä voi säilyttää paitsi veden käyttökatkon aikana, myös sen varalle.

– Pukkilassa, jossa järjestön paikallisosasto jakoi sekä vesi- ja kotivaratietoutta että 66 kannellisen Tokmanni-ämpärin erän paikallisen Salen edessä klo 10–12. Ämpäreissä oli muun muassa Suomen Punaisen Ristin ”Elintärkeää asiaa vedestä – Vinkkejä vesikriisin varalle” -esite ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kotivaraesite.

– Kangasalla paikallisosaston vapaaehtoiset jakoivat käytössään olleet ämpärit järjestämänsä vesiaiheisen luennon ja valmiusharjoituksen yhteydessä.

– Helsingin ja Uudenmaan piirin alueella, jossa käytetyt 800 Tokmanni-ämpäriä olivat samat ämpärit, jotka muodostivat Nälkäpäivä-installaation Helsingin Kansalaistorilla.

Suomen Punaisen Ristin Hattulan paikallisosaston tapahtumassa olivat mukana myös Simo Eriksson (vas.) ja Paavo Lilja. Kuva: Tiina Kirves.

 

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset Sari Salmi ja Jari Vuorijoki kiersivät Turun ylioppilaskylässä kartoittamassa avun tarvetta kuvitteellisessa vesikriisitilanteessa. Paikan päällä heitä tervehti ylioppilaskylässä asuva Kim Duong. Kuva: Valokuvaaja Jussi Vierimaa, Turku.

 


Suomen Punainen Risti toi yhdessä Tokmannin kanssa Kansalaistorille 800 vesiämpäriä symboloimaan puhtaan veden puutteen seurauksia

“Olen mukana lipaskerääjänä, sillä haluan tukea Punaisen Ristin toimintaa”, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen kertoi Tokmannin ja Suomen Punaisen Ristin järjestämässä ämpäritempauksessa Kansalaistorilla vierellään niin ikään lipaskerääjänä toiminut myynti- ja markkinointijohtaja Mathias Kivikoski. Kuva: Tokmanni.

 

Paikka ja aika: Helsingin Kansalaistori, 26.9.2019

Miksi likaista vettä juodaan? Miten likaisen veden käyttö vaikuttaa lasten kehitykseen ja koko elämään? Miten luonnonkatastrofit ja sään ääri-ilmiöt vaikuttavat puhtaan veden saatavuuteen? Mitä Punainen Risti tekee ihmisten auttamiseksi?

Joka päivä 800 lasta kuolee puhtaan veden puutteen vuoksi

Suomen Punainen Risti rakensi yhteistyössä Tokmannin kanssa Helsingin Kansalaistorille 800 vedellä täytetystä ämpäristä punaisen ristin, joka symboloi ongelman vakavuutta. Samalla polkaistiin käyntiin Nälkäpäivä-keräys.

Juuri nyt puhtaasta vedestä on huutava pula ihmisillä sodan jaloissa Syyriassa.

Installaatiota rakentamaan kokoontui varhain torstaiaamuna 26.9. joukko Suomen Punaisen Ristin asiantuntijoita ja avustustyöntekijöitä sekä tokmannilaisia.

Paikalla Kansalaistorilla oli Suomen Punaisesta Rististä muun muassa pääsihteeri Kristiina Kumpula, terveydenhuollon ja katastrofiavun asiantuntijoita sekä useissa Punaisen Ristin hätäapuoperaatioissa maailmalla työskennelleitä avustustyöntekijöitä.

“On hienoa olla lipaskerääjänä ja mukana auttamassa. Ihmiset ovat mukavia ja suhtautuvat Nälkäpäivään todella positiivisesti”, Tokmannin IT- ja toimitusketjujohtaja Timo Heimo (oikealla) kertoi vierellään kaksi muuta johtoryhmäläistä, Harri Koponen (vasemmalla) ja Matti Korolainen (keskellä). Kuva: Tokmanni.

 

Ämpärit Tokmannilta

Tokmanni on Suomen Punaisen Ristin kumppani Nälkäpäivä-keräyksessä ja yksinäisyyden ja syrjäytymisen vastaisessa työssä seuraavat. Kansalaistorilla järjestettyyn tempaukseen osallistui ja Nälkäpäivän lipaskerääjinä Kansalaistorilla toimi myös Tokmannin henkilökuntaa, mm. toimitusjohtaja Mika Rautiainen ja muita johtoryhmän jäseniä.

Helsingin Kansalaistorin punaisen ristin lisäksi eri puolilla Suomea järjestettiin järjestetty pienempiä, paikkakuntakohtaisia ämpäritempauksia samasta aiheesta.

Nälkäpäivä-keräyksen ämpäri-installaatio toteutettiin Helsingin Kansalaistorille torstaiksi 26.9.2019. Kuva: Tokmanni.

 


Avun tarinoita

12-vuotias Lailo kantaa joka päivä likaisesta ojasta vettä, jolla perhe tekee ruokaa ja pesee itsensä. Osallistumalla Nälkäpäivään sinä voit auttaa puhtaan veden puutteesta kärsiviä lapsia. Kuva: Sakari Piippo
Puhtaan veden puute tappaa

Tadzhikistanilainen 12-vuotias Lailo kantaa joka päivä vettä ojasta autotien varrelta. Sillä vedellä perhe tekee ruokaa ja pesee itsensä. He keittävät veden, mutta se on silti likaista. Lailon vatsa on usein kipeä. Hän haaveilee puhtaasta vedestä.

”Minun unelmani on kasvaa isoksi, olla terve ja menestyä elämässä. Haaveilen, että saisimme puhtaan veden kotikylääni”, Lailo unelmoi.

Taustaa:

 • Puhtaan veden puute tappaa 33 lasta joka tunti. 800 lasta joka päivä.
 • Puhdas vesi ja sanitaatio ovat lähes aina osa Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla rahoitettuja katastrofi-, terveys- ja kehitysyhteistyöhankkeita.

Mitä lahjoituksilla saadaan?

 • Vain 15 eurolla saadaan vettä lapselle kokonaiseksi vuodeksi.  

 

Marja sai apua Punaisen Ristin Rauman osaston vapaaehtoisilta, kun hänen kotinsa tuhoutui tulipalossa. Osallistumalla Nälkäpäivään autat tulipalon uhreja saamaan hätäapua. Kuva: Joonas Brandt

 

Kun tulipalo tuhoaa kaiken

Raumalainen Marja Suonvieri menetti lähes kaiken omaisuutensa tulipalossa. Punaisen Ristin vapaaehtoiset olivat Marjan mukaan korvaamaton apu tulipalosta selviämisessä. Punaiselta Ristiltä hän sai ruokaa, vaatteita ja tarvikkeita väliaikaiseen kotiinsa.

”Kiitos lahjoittajille, että pääsimme jaloillemme ja selvisimme suhteellisen pienin vaurioin. Aina kun Punaisella Ristillä on keräyksiä, laitan lippaaseen rahaa. Minun kohdallani apu toteutui tosi hienosti ja pääsin takaisin elämään kiinni”, Marja kiittää.

Taustaa:

 • Nälkäpäivänä kerätyillä lahjoituksilla ylläpidetään Punaisen Ristin valmiutta auttaa äkillisissä onnettomuuksissa myös Suomessa.
 • Viime vuonna Punainen Risti auttoi katastrofirahaston turvin 114 tulipalotilanteessa. Apua annettiin yhteensä 357 ihmiselle.

Mitä lahjoituksilla saadaan?

 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 160 €: vaatteet tulipalon uhrille

 

Yahia auttaa kranaatti-iskussa haavoittunutta isoveljeään Omaria liikkumaan pakolaisleirillä pyörätuolilla. Osallistumalla Nälkäpäivään sinä autat Omaria ja muita pakolaisleirin lapsia saamaan hoitoa kenttäsairaalassa. Kuva: Mari Aftret Mørtvedt

Apua Syyrian sodan keskelle

10-vuotias Omar haavoittui kranaatti-iskussa, kun perhe oli saapumassa Al-Holin pakolaisleirille Syyriassa. Hän saa hoitoa Punaisen Ristin kenttäsairaalassa. Omarin pikkuveli Yahia auttaa veljeään liikkumaan leirissä työntämällä hänen pyörätuoliaan.

Taustaa:

 • Tilanne Syyriassa on haastava miljoonille ihmisille; elinolot ovat vaikeat noin 6,3 miljoonalle maansisäiselle pakolaiselle. Avustusta tarvitsevista ihmisistä 40 prosenttia tarvitsee välittömästi ruoka-, asumis-, terveys- tai elinkeinotukea.
 • Katastrofirahaston avulla tuetaan Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ja Syyrian Punaisen Puolikuun toteuttamaa avustustyötä Syyriassa. Konfliktista kärsiville ihmisille toimitetaan hätäapua ja edistetään puhtaan veden ja terveyspalveluiden saatavuutta.

Al-Holin kenttäsairaala:

 • Punaisen Ristin kenttäsairaala auttaa Al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa. Sairaalan kansainvälisessä henkilökunnassa työskentelee tällä hetkellä seitsemän Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää.
 • Sairaalan tehtävä on hoitaa sairaita ja sodassa haavoittuneita sekä esimerkiksi vaikeita synnytyksiä.
 • Al-Holin pakolaisleirillä asuu 74 000 ihmistä, joista 90 prosenttia on naisia ja lapsia. Leirin asukkailla on valtava terveyden- ja sairaanhoidon tarve.

Mitä lahjoituksilla saadaan? 

 • 2 €: hengen pelastava antibioottikuuri lapselle kenttäsairaalassa