Punainen Risti ja Tokmanni tarttuvat yhteistyössään yksinäisyyden vastaiseen työhön

Tokmanni ja Suomen Punainen Risti ovat sopineet yhteistyöstä, joka käynnistyi syyskuussa 2019 järjestettävästä Nälkäpäivä-keräyksestä ja jatkuu vähintään kaksi vuotta.

Yhteistyön tavoitteena on edistää ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia sekä vähentää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Tokmanni tukee Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaa ja osallistuu yksinäisyyden vastaiseen työhön koko sopimuskauden ajan. Tokmanni on Punaisen Ristin kumppani myös Nälkäpäivä-keräyksessä.

Nälkäpäivänä kerätään varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, josta apua voidaan nopeasti lähettää sinne missä hätä on kaikkein suurin, niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Sekä Punainen Risti että Tokmanni vaikuttavat yli sadalla paikkakunnalla ympäri Suomen.

– Tokmanni on vahvasti mukana suomalaisten ihmisten arjessa. Yhteistyö Tokmannin kanssa mahdollistaa meille aivan uudenlaisia kohtaamisia ja pääsemme tekemään asioita hieman eri tavalla kuin olemme aiemmin tehneet. Olemme siitä todella iloisia, kertoo varainhankinnan päällikkö Anna Laurinsilta Suomen Punaisesta Rististä.

– Olen erittäin innostunut yhteistyöstä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Suomen Punainen Risti oli luonteva valinta yhteistyökumppaniksemme järjestön luotettavuuden ja laajan toimikentän vuoksi. SPR:llä on osastoja lähes kaikilla Tokmannin myymäläpaikkakunnilla, ja on hienoa, että monet tokmannilaiset pääsevät näin mukaan tärkeään vastuullisuustyöhön yksinäisyyttä ja syrjäytymistä vastaan, toteaa Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.


Nälkäpäivä-keräys – Välitä. Osallistu. Autat.

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista” vuonna 1980. Tapahtuma laajeni nopeasti koko maahan, ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla. Lue lisää Nälkäpäivästä Suomen Punaisen Ristin verkkosivuilta www.nalkapaiva.fi.

 

Mihin varoja kerätään?

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi varoja voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Juuri nyt apua tarvitaan esimerkiksi Syyriassa, jossa sota riehuu jo yhdeksättä vuotta. Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla pystytään toimittamaan syyrialaisille ihmisille materiaalista hätäapua kuten huopia, makuualustoja, vettä, ruokaa, vaatteita sekä hygieniatarvikkeita.

Suomessa Nälkäpäivään lahjoitetuilla varoilla autetaan tulipalon uhreja ja ylläpidetään valmiutta auttaa onnettomuuksissa. Vuonna 2018 Punainen Risti auttoi 114 tulipalotapauksessa ympäri Suomen.

Tämän vuoden kampanjassa Punainen Risti nostaa esille erityisesti puhtaan veden puutetta, minkä vuoksi joka tunti kuolee 33 lasta. Ilman vettä ei ole elämää, ja vesi onkin lähes aina mukana SPR:n katastrofi- ja kehitysyhteistyössä.


Autetaanko varoilla Suomessa?

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen. Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.


Miten voin osallistua?

Voit osallistua Nälkäpäivä-keräykseen lipas- tai digikerääjänä tai lahjoittajana. Lue lisää Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-sivustolta www.nalkapaiva.fi.


Haluan tietää lisää Punaisen Ristin toiminnasta. Mitä teen?

Hienoa, että aihe kiinnostaa! Voit tutustua Punaisen Ristin toimintaan esimerkiksi verkkosivuilla www.punainenristi.fi.

 


Suomen Punainen Risti toi yhdessä Tokmannin kanssa Kansalaistorille 800 vesiämpäriä symboloimaan puhtaan veden puutteen seurauksia

“Olen mukana lipaskerääjänä, sillä haluan tukea Punaisen Ristin toimintaa”, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen kertoi Tokmannin ja Suomen Punaisen Ristin järjestämässä ämpäritempauksessa Kansalaistorilla vierellään niin ikään lipaskerääjänä toiminut myynti- ja markkinointijohtaja Mathias Kivikoski.

 

Paikka ja aika: Helsingin Kansalaistori, 26.9.2019


Miksi likaista vettä juodaan? Miten likaisen veden käyttö vaikuttaa lasten kehitykseen ja koko elämään? Miten luonnonkatastrofit ja sään ääri-ilmiöt vaikuttavat puhtaan veden saatavuuteen? Mitä Punainen Risti tekee ihmisten auttamiseksi?

 


Joka päivä 800 lasta kuolee puhtaan veden puutteen vuoksi

Suomen Punainen Risti rakensi yhteistyössä Tokmannin kanssa Helsingin Kansalaistorille 800 vedellä täytetystä ämpäristä punaisen ristin, joka symboloi ongelman vakavuutta. Samalla polkaistiin käyntiin Nälkäpäivä-keräys.

Juuri nyt puhtaasta vedestä on huutava pula ihmisillä sodan jaloissa Syyriassa.

 


Installaatiota rakentamaan kokoontui varhain torstaiaamuna 26.9. joukko Suomen Punaisen Ristin asiantuntijoita ja avustustyöntekijöitä sekä tokmannilaisia.

Paikalla Kansalaistorilla oli Suomen Punaisesta Rististä muun muassa pääsihteeri Kristiina Kumpula, terveydenhuollon ja katastrofiavun asiantuntijoita sekä useissa Punaisen Ristin hätäapuoperaatioissa maailmalla työskennelleitä avustustyöntekijöitä.

 

“On hienoa olla lipaskerääjänä ja mukana auttamassa. Ihmiset ovat mukavia ja suhtautuvat Nälkäpäivään todella positiivisesti”, Tokmannin IT- ja toimitusketjujohtaja Timo Heimo (oikealla) kertoi vierellään kaksi muuta johtoryhmäläistä, Harri Koponen (vasemmalla) ja Matti Korolainen (keskellä).


Ämpärit Tokmannilta

Tokmanni on Suomen Punaisen Ristin kumppani Nälkäpäivä-keräyksessä ja yksinäisyyden ja syrjäytymisen vastaisessa työssä seuraavat. Kansalaistorilla järjestettyyn tempaukseen osallistui ja Nälkäpäivän lipaskerääjinä Kansalaistorilla toimi myös Tokmannin henkilökuntaa, mm. toimitusjohtaja Mika Rautiainen ja muita johtoryhmän jäseniä.

Helsingin Kansalaistorin punaisen ristin lisäksi eri puolilla Suomea on järjestetty pienempiä, paikkakuntakohtaisia ämpäritempauksia samasta aiheesta.

 

 


Avun tarinoita

12-vuotias Lailo kantaa joka päivä likaisesta ojasta vettä, jolla perhe tekee ruokaa ja pesee itsensä. Osallistumalla Nälkäpäivään sinä voit auttaa puhtaan veden puutteesta kärsiviä lapsia. Kuva: Sakari Piippo


Puhtaan veden puute tappaa

Tadzhikistanilainen 12-vuotias Lailo kantaa joka päivä vettä ojasta autotien varrelta. Sillä vedellä perhe tekee ruokaa ja pesee itsensä. He keittävät veden, mutta se on silti likaista. Lailon vatsa on usein kipeä. Hän haaveilee puhtaasta vedestä

”Minun unelmani on kasvaa isoksi, olla terve ja menestyä elämässä. Haaveilen, että saisimme puhtaan veden kotikylääni”, Lailo unelmoi.

Taustaa:

 • Puhtaan veden puute tappaa 33 lasta joka tunti. 800 lasta joka päivä.
 • Puhdas vesi ja sanitaatio ovat lähes aina osa Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla rahoitettuja katastrofi-, terveys- ja kehitysyhteistyöhankkeita.

Mitä lahjoituksilla saadaan?

 • Vain 15 eurolla saadaan vettä lapselle kokonaiseksi vuodeksi.  

 

Marja sai apua Punaisen Ristin Rauman osaston vapaaehtoisilta, kun hänen kotinsa tuhoutui tulipalossa. Osallistumalla Nälkäpäivään autat tulipalon uhreja saamaan hätäapua. Kuva: Joonas Brandt


Kun tulipalo tuhoaa kaiken

Raumalainen Marja Suonvieri menetti lähes kaiken omaisuutensa tulipalossa. Punaisen Ristin vapaaehtoiset olivat Marjan mukaan korvaamaton apu tulipalosta selviämisessä. Punaiselta Ristiltä hän sai ruokaa, vaatteita ja tarvikkeita väliaikaiseen kotiinsa.

”Kiitos lahjoittajille, että pääsimme jaloillemme ja selvisimme suhteellisen pienin vaurioin. Aina kun Punaisella Ristillä on keräyksiä, laitan lippaaseen rahaa. Minun kohdallani apu toteutui tosi hienosti ja pääsin takaisin elämään kiinni”, Marja kiittää.

Taustaa:

 • Nälkäpäivänä kerätyillä lahjoituksilla ylläpidetään Punaisen Ristin valmiutta auttaa äkillisissä onnettomuuksissa myös Suomessa.
 • Viime vuonna Punainen Risti auttoi katastrofirahaston turvin 114 tulipalotilanteessa. Apua annettiin yhteensä 357 ihmiselle.

Mitä lahjoituksilla saadaan?

 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 160 €: vaatteet tulipalon uhrille

 

Yahia auttaa kranaatti-iskussa haavoittunutta isoveljeään Omaria liikkumaan pakolaisleirillä pyörätuolilla. Osallistumalla Nälkäpäivään sinä autat Omaria ja muita pakolaisleirin lapsia saamaan hoitoa kenttäsairaalassa. Kuva: Mari Aftret Mørtvedt


Apua Syyrian sodan keskelle

10-vuotias Omar haavoittui kranaatti-iskussa, kun perhe oli saapumassa Al-Holin pakolaisleirille Syyriassa. Hän saa hoitoa Punaisen Ristin kenttäsairaalassa. Omarin pikkuveli Yahia auttaa veljeään liikkumaan leirissä työntämällä hänen pyörätuoliaan.

Taustaa:

 • Tilanne Syyriassa on haastava miljoonille ihmisille; elinolot ovat vaikeat noin 6,3 miljoonalle maansisäiselle pakolaiselle. Avustusta tarvitsevista ihmisistä 40 prosenttia tarvitsee välittömästi ruoka-, asumis-, terveys- tai elinkeinotukea.
 • Katastrofirahaston avulla tuetaan Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ja Syyrian Punaisen Puolikuun toteuttamaa avustustyötä Syyriassa. Konfliktista kärsiville ihmisille toimitetaan hätäapua ja edistetään puhtaan veden ja terveyspalveluiden saatavuutta.

Al-Holin kenttäsairaala:

 • Punaisen Ristin kenttäsairaala auttaa Al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa. Sairaalan kansainvälisessä henkilökunnassa työskentelee tällä hetkellä seitsemän Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää.
 • Sairaalan tehtävä on hoitaa sairaita ja sodassa haavoittuneita sekä esimerkiksi vaikeita synnytyksiä.
 • Al-Holin pakolaisleirillä asuu 74 000 ihmistä, joista 90 prosenttia on naisia ja lapsia. Leirin asukkailla on valtava terveyden- ja sairaanhoidon tarve.

Mitä lahjoituksilla saadaan? 

 • 2 €: hengen pelastava antibioottikuuri lapselle kenttäsairaalassa