Jigikalastuksen salat

Lämmin ja aikainen kevät lupaa hyvää kalasesonkia. Keväällä kutevat kalalajit hyötyvät nopeasti lämpenevistä vesistä ja antavat pitkän kasvukauden poikasille. Varsinkin erinomaisten ruokakalojen, ahvenen ja kuhan, ystävät pääsevät nauttimaan hyvästä kalaonnesta mikäli säät jatkuvat lämpiminä. Juuri ahventa ja kuhaa onkin hauska kalastaa värikkäillä jigeillä!

Jigikalastus on viime vuosina noussut nopeasti suosituimpien kalastusmuotojen joukkoon, eikä se ole mikään ihme. Jigikalastus on helppo, tehokas ja edullinen kalastusmuoto, joka sopii lähes kaikkiin vesistöihin. Jigikalastus tapahtuu useimmiten uittamalla jigiä läheltä pohjaa erilaisin kelaustekniikoin. Tärkeää on säilyttää hyvä tuntuma pohjaan läpi koko heiton ja siksi välineiden valinta on suuressa roolissa. Koska jigillä kalastetaan läheltä pohjaa, on kalaa mahdollista saada lähes vuorokauden ympäri – ei ainoastaan aamulla tai illalla.

Miten päästä alkuun jigikalastuksessa?

Jigiviehe koostuu itse jigistä ja jigipäästä. Jigipää toimii painona ja se kannattaa valita vesistön virtauksen ja syvyyden mukaan: mitä syvempi ja virtaavampi vesi, sitä painavampi jigipää. Jigipääpussin takapuolelta löytyy usein taulukko, jonka mukaan on helppo valita oikea jigipää oikeaan syvyyteen. Jigin värin valinta onkin hauskaa hommaa jo itsessään ja jokaisella kalastajalla on varmasti oma mielipiteensä asiaan. Kannattaa kuitenkin rohkeasti kokeilla useita erilaisia värejä ja väriyhdistelmiä kalastuksen aikana. Oikean väriyhdistelmän löytyminen riippuu usein myös ympäröivistä tekijöistä: vedestä, säästä ja kellonajasta. Eli tarkkaile myös näitä!

Mitä muuta tarvitsen jigikalastuksessa?

Muut tarvikkeet jigikalastukseen ovat vapa, kela, siima ja peruke. Vapa tulee valita kalalajin mukaan: lyhempi vapa pienemmille kaloille, kuten ahvenelle, ja pidempi vapa isommille kaloille, kuten kuhalle ja hauelle. Kelan valinnassa tulee varmistaa, että kela ei anna periksi tai anna kalalle löysää sen iskiessä kiinni. Siimaksi kannattaa valita värikäs kuitusiima. Kuitusiimat eivät löysty eivätkä veny ja ovat siksi ehdotonta aatelia jokaisen kalastajan pakissa. Värikäs siima auttaa hahmottamaan sen käyttäytymistä vedessä ja siitä huomaa herkemmin kalan maistelut ja iskut. Peruke parantaa siiman kulutuksen kestoa varsinkin jigikalastuksessa, jossa kalastetaan lähellä pohjaa. Peruke on ehdoton varsinkin hauenkalastuksessa: se estää haukea puremasta siimaa poikki.

Helppo ja hauska tapa tutustua kalastukseen

Jigikalastus on helppo ja mukava tapa tutustua kalastukseen ja hauskojen jigien avulla perheen pienimmätkin saa helposti tutustettua kalastukseen. Jigikalastuksen aloittaminen on suhteellisen edullista, sillä jigit ovat kalastusvieheiden halvemmasta päästä. Vaikka jigillä kalastamisestakin saa tehtyä tiedettä, on se kaikessa yksinkertaisuudessaan melko helppo kalastusmuoto, jota kaikki voivat harrastaa.

Olitpa sitten aloittelija tai kokeneempi kalamestari, Tokmannilta löydät kaikki tarvittavat varusteet jigikalastukseen. Eli ei muuta kun jigit pakkiin ja vesille, kireitä siimoja!

Paluu Tokmannin Tarinat -etusivulle

16.5.2019