Vinkit parvekkeen kevätkunnostukseen

Parveke on parhaimmillaan viihtyisä keidas, jossa voi nauttia keväästä, vaikka pihalla olisikin vielä märkää. Sisustustekstiileillä ja lyhdyillä parvekkeen ilmeen päivittää nopeasti ja edullisesti. Kesäkukat ja viherkasvit yhdessä herkullisten hyötykasvien kanssa tarjoavat satoa ja silmäiloa koko kesäksi.

Parveketta sisustaessa kannattaa ensin miettiä, millaisia toimintoja sinne haluaa. Suurelle parvekkeelle voi rakentaa erilaisia tiloja, kuten ruokailutilat ja hyötykasvitarhan. Jos parvekkeelle haluaa grillin, kannattaa ensin selvittää taloyhtiöltä, onko grillaaminen parvekkeella sallittua. Pienellekin parvekkeelle mahtuu hyvällä suunnittelulla viihtyisä istuinryhmä ja ruukkutarha vaikkapa tomaateille, salaateille ja yrteille. Lasitettu parveke aikaistaa kevään vastaanottoa, kun kylmä viima ei pääse puhaltamaan lasien läpi.

Aloita kausi parvekkeen siivouksella

Parvekkeen kevätkunnostus kannattaa aloittaa perusteellisella siivoamisella, sillä talven aikana tilaan kertyy pölyä ja likaa. Lattia kannattaa imuroida tai harjata, ja talven aikana kertyneet hämähäkin seitit poistaa katonrajasta harjalla.
Parvekkeen lattia ja seinät kannattaa pestä esimerkiksi mäntysuopaliuoksella ja juuriharjalla. Tarvittaessa pinnat voi pestä myös homeenpoistoon tarkoitetulla pesuaineella.

Betoni- ja puupinnat voi pestä varovasti myös painepesurilla, mutta paine pitää asettaa mahdollisimman alhaiseksi, jotta pinta ei rikkoudu. Maalattuja pintoja painepesurilla ei kannata pestä, sillä maali irtoaa helposti jo pienestäkin paineesta. Pese seinäpinnat aina ylhäältä alaspäin, jotta likaveden valumaraidat eivät jää näkyviin. Muista pestä myös lasitetun parvekkeesi lasit.

Kevyet kalusteet lisäävät tilan muunneltavuutta

Parvekekalusteiksi sopivat kevyt ja helposti liikuteltavat kalusteet, jolloin tilaa voi muokata helpommin esimerkiksi juhlia varten. Polyrottinki on parvekekalusteiden materiaalina huoleton, ja kevyet metallikalusteetkin sopivat pieneen tilaan. Juuttipintaisia, liikuteltavia raheja voi hyödyntää jalkojen lepuuttamisessa, lisäksi ne soveltuvat hyvin esimerkiksi illanistujaisten varaistuimeksi.

Parvekkeella kannattaa hyödyntää tilaa myös korkeussuunnassa. Amppelikukkia ja lyhtyjä kannattaa laittaa roikkumaan katosta, ja jos tila antaa myöden, voi esimerkiksi hyllyjen avulla nostaa kasveja eri tasoon seinille.

Betonisen parvekkeen lattia kannattaa päällystää esimerkiksi puulaatoilla tai matoilla, jotta sillä on miellyttävämpi kulkea paljain jaloin. Lasittamattomalla terassille sopivat esimerkiksi muovi- tai juuttimatot.

Jos parveke aukeaa auringon suuntaan, kätevä varuste on myös auringonvarjo, jonka avulla saa varjostettua tilaa pahimman helteen aikana. Kätevä apu kylmille kevätkeleille on myös kattoon ripustettava terassilämmitin, joka tuo lämpöä viileisiin iltoihin.

Päivitä ilme tyynyillä ja peitoilla

Jos terassin kalusteet ovat hyväkuntoiset, voi terassin ilmettä päivittää edullisesti sisustustyynyillä ja torkkupeitoilla. Parvekkeen sisustamisessa voi hyödyntää samaa tyyliä, mikä löytyy kodin sisätiloistakin, tai revitellä rohkeammin vaikkapa pirteillä värisävyillä ja näyttävillä kuvioilla. Tänä kesänä sisustustyyleissä korostuvat luonnon sävyt ja materiaalit, kuten rottinki ja juutti, vihreys sekä erilaiset luonnosta kumpuavat teemat, kuten lehtikuviot ja linnut.
Kesäillan hämäriin hetkiin tunnelmaa tuovat erilaiset valoketjut, kynttilät ja lyhyt, joita löytyy jokaiseen sisustustyyliin.

Hyötykasvitarha parvekkeelle

Parvekkeella voi kasvattaa myös omaa pientä hyötykasvitarhaa, jossa viljellään esimerkiksi tomaattia, yrttejä tai salaattia. Omia vihanneksia ja marjoja voi kasvattaa ruukuissa tai erilaisissa kasvatussäkeissä, ja monet hyötykasvit viihtyvätkin mainiosti suojaisella parvekkeella. Jos parvekkeelle porottaa keskipäivän aurinko, eikä ilma kierrä, kannattaa kasveja varjostaa hieman pahimman paahteen aikana.

Ruukuissa ja säkeissä kasvavat kasvit tarvitsevat enemmän vettä ja ravinteita kuin pihan kasvimaalla, joten niitä pitää muistaa kastella ja lannoittaa säännöllisesti. Jos parvekkeella on runsaasti tilaa, mikään ei estä istuttamasta esimerkiksi marjapensasta suureen, talven kestävään ja pakkaseristettyyn ruukkuun, jolloin satoa saa samasta pensaasta myös seuraavana vuonna. Esimerkiksi rungolliset marjapensaat toimivat näyttävinä katseenvangitsijoina myös parvekkeella.

Viherkasvit valloittavat

Viihtyisän parvekkeen kruunaavat hyvin hoidetut kasvit. Viileillä kevätilmoilla oivallinen valinta ruukkuistutuksiin ovat narsissit ja orvokit, jotka voi laittaa parvekkeelle jo lämpötilojen noustua hieman nollan yläpuolelle.  Kesäkukat, kuten petuniat, pelargoniat tai lobeliat, kannattaa istuttaa parvekkeelle vasta sitten, kun yöhallat ovat ohi tai muutoin ne pitää ainakin nostaa yöksi sisälle.

Kesäkukkien rinnalla nähdään tänä vuonna myös runsaasti viherkasveja, jotka nauttivat päästessään kesäksi ulkoilemaan suojaisalle parvekkeelle. Viherkasvit kannattaa totuttaa ulkoilmaan vähitellen, samoin ne kannattaa asettaa niiden luonnolliseen kasvuympäristöön. Esimerkiksi sisällä hieman varjoisammassa viihtyvät viherkasvit vaativat varjoa myös ulkona. Viherkasvitkin nostetaan parvekkeelle vasta kun yöt ovat reilusti lämpöisiä, sillä ne paleltuvat herkästi kylmässä ilmassa.

Paluu Tokmannin Tarinat -etusivulle

10.4.2019