Pihakalusteiden ABC

Pihakalusteiden tyyleissä ja materiaaleissa riittää valinnanvaraa. Mieti siis pihan tunnelmaa, kalusteiden sijoituspaikkaa ja käyttötarkoitusta ennen kuin suuntaat ostoksille.

Puutarhakalusteet tuovat kesän pihaan. Jos ostoslistalla on uusien puutarhakalusteiden hankinta, kannattaa miettiä millaiseen käyttöön kalusteet tulevat. Onko pihan keskipisteenä iso grilli ja näyttävä ruokailuryhmä? Pitääkö kalusteita siirtää pois lasten leikkien tieltä vai keskitytäänkö pihalla pelkästään auringonpalvontaan?

Myös pihan tai terassin koko vaikuttaa kalusteiden valintaan. Suuren pihan sisustamisessa voi kalusteryhmistä rakentaa erilaisia oleskelualueita, kuten ruokailutiloja, istuinryhmiä tai auringonottopaikkoja. Pieneen pihaan sopivat tilaa säästävät ratkaisut, kuten kevyet kalusteet ja pinottavat tuolit.

Helppohoitoinen polyrottinki

Pihakalusteiden materiaalien valintaan vaikuttaa sijoitetaanko kalusteet suoraan pihalle vai esimerkiksi terassikatoksen alle. Polyrottinki on yleistynyt pihakalusteiden materiaalina helppohoitoisuutensa ansiosta. Polyrottinkiset kalusteet sopivat niin terassille, pihalle kuin parvekkeellekin. Materiaali on säänkestävää, eikä se vaadi puhdistuksen lisäksi erityistä hoitoa. Kalusteiden pinta voi kuitenkin naarmuuntua herkästi, joten vältä karkeaa hankausta kalusteita puhdistaessa. Myös suora auringonpaahde saattaa haalistaa polyrottinkikalusteiden pintaa. Kesälomareissujen ajaksi kalusteet voi peittää kalustepeitteellä, jolloin aurinko ei haalista niiden pintaa. Polyrottinkikalusteet voi säilyttää pihalla myös talvella esimerkiksi katoksen alla.

Suojaa puukalusteet sateelta

Pihakalusteissa puu on tukeva ja ajaton materiaali, jossa on myös miellyttävän lämmin istua. Puukalusteet vaativat säännöllistä huoltoa, jotta niiden pinta pysyy kauniina ja kestävänä. Puu vaatii suojakseen maalia, lakkaa tai öljyä – riippuen kalusteen pintakäsittelystä.

Aidosta rottingista valmistetut pihakalusteet soveltuvat katoksen alle tai suojaiselle terassille. Rottinki ei kestä sadetta eikä suoraa paahdetta, mutta pitää kosteasta ilmasta enemmän kuin kuivasta sisäilmasta.

Metallikalusteet sopivat parvekkeelle

Metalli- ja alumiinikalusteet soveltuvat hyvin esimerkiksi parvekkeelle, sillä ne ovat usein kevyitä ja helposti siirrettäviä. Ne saattavat lämmetä suorassa auringonpaahteessa, joten istuinpehmusteet lisäävät kalusteiden käyttömukavuutta.

Klassiset rautakalusteet sopivat romanttiseen puutarhaan. Ne ovat painavia ja voivat ruostua kolhiinnuttuaan, joten vaurioitunut pinta kannattaa korjata mahdollisimman nopeasti.

Muovi on kestävä, kevyt ja edullinen puutarhakalusteiden materiaali. Muovikalusteet kestävät säiden vaihtelua, ja niitä voi käyttää sekä puutarhassa että terassilla. Jos muovikaluste pääsee naarmuuntumaan, lika pinttyy helposti naarmuiseen pintaan.

Pehmusteet lisäävät käyttömukavuutta

Istuinpehmusteet lisäävät kalusteiden käyttömukavuutta. Pehmusteet on usein valmistettu polyesterista, joka kestää kulutusta ja hylkii likaa. Ne kannattaa suojata sateelta ja käsitellä tekstiilisuoja-aineella käyttöiän lisäämiseksi.

Keväthuolto lisää pihakalusteiden käyttöikää

Puutarhakalusteita rasittavat kesän aikana aurinko, sade, kosteus ja lämpötilan vaihtelut. Säännöllinen puhdistus ja huolto lisäävät kalusteiden käyttöikää huomattavasti.

Pihakalusteiden hoito riippuu kalusteen materiaalista. Puhdistus miedon pesuaineen ja liinan avulla sopii kaikille kalusteille. Mikäli käytät painepesuria, pitää pesutehon olla mahdollisimman alhainen. Puukalusteiden pesuun painepesuri ei sovi, sillä paine saattaa rikkoa puun pinnan.

Polyrottinki
Pyyhi lika kostealla liinalla ja miedolla pesuaineliuoksella. Harjaa pinttynyt lika kevyesti punosten välistä ja huuhtele puutarhaletkun avulla.

Tiikki, kovapuu, painekyllästetty puu ja lämpöpuu
Pese pinta kevyesti liinalla ja miedolla pesuaineella. Voit hioa pintaa kevyesti, mutta poista hiontapöly huolellisesti ennen öljykäsittelyä. Tee hoitoöljykäsittely kuivaan pintaan 1-2 kertaa vuodessa, mieluiten sisätiloissa, jottei siitepöly sotke öljyttyä pintaa.

Maalattu tai lakattu puu
Pyyhi pinnasta lika miedolla pesuaineella, käytä tarvittaessa homepesuainetta. Hio kevyesti pinnasta pois irtonaiset maalit tai lakat. Maalaa tai lakkaa rikkoutunut pinta uudestaan, ettei kosteus pääse puun sisään.

Rottinki
Puhdista pinta imuroimalla ja pyyhkimällä miedolla pesuaineella.

Muovi
Pyyhi pinta liinalla ja miedolla pesuaineella heti kun siihen ilmestyy pölyä tai likaa. Varo naarmuttamasta kalusteen pintaa.

Rauta, alumiini, metalli tai betoni
Puhdista lika miedolla pesuaineella ja huuhtele pois pesuainejäämät. Varo naarmuttamasta kalusteen pintaa. Kuivaa pinta pesun jälkeen. Jos rautakalusteisiin on tullut naarmuja, korjaa pinta nopeasti, ettei se ala ruostua.

Puutarhakalusteiden pehmusteet
Pehmusteiden pinnan voi suoja tekstiilisuoja-aineella, joka tekee pinnasta vettä ja likaa hylkivän. Älä jätä pehmusteita sateeseen.

Paluu Tokmannin Tarinat -etusivulle

11.4.2019