Suunnittele toimiva terassi

Terassin rakentaminen on helppoa, kunhan muistaa suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon muutamia asioita. Näiden vinkkien avulla pihallasi kukoistaa pian komea kesäelämän keskipiste.

Suomalaisissa pihoissa terassi rakennetaan yleensä suoraan talon jatkeeksi. Omaa pihaa kannattaa kuitenkin tarkastella ennakkoluulottomasti.  Paras terassin paikka saattaisikin löytyä esimerkiksi ilta-auringon paisteesta ison puun katveesta tai tontin rajalta, josta aukeaa kaunis näkymä yli maisemien. Terassille täytyy kuitenkin olla talon sisä- ja ulkotiloista luonteva ja esteetön kulku  – muussa tapauksessa terassi jää helposti vaille käyttöä.

Myös terassin kokoa ja muotoa kannattaa miettiä huolellisesti, ja pohtia mitä kaikkia toimintoja terassille halutaan. Esimerkiksi ruokailuryhmän ympärille pitää jäädä tarpeeksi tilaa, jotta terassilla on helppo liikkua. Liian pienellä terassilla tulee helposti ahdistava tunnelma.

Huomioi talon ja pihan tyyli

Terassin suunnittelussa pitää huomioida talon ja pihan tyyli. Esimerkiksi vanhaan rintamamiestaloon voi olla vaikea sijoittaa kiinteää isoa terassia suoraan talon yhteyteen. Myös materiaalivalintojen pitää olla harmoniassa talon ja pihan tyyliin, jotta kokonaisuudesta tulee tasapainoinen.

Erilaisilla rakenteilla terassia voi naamioida paremmin taloon ja pihaan sopivaksi, ja samalla esimerkiksi köynnöstukien tai ritilöiden katveesta löytyy suojaisa paikka istuskeluun. Terassin yhteyteen sopii kauniisti myös pieni pergola, joka maisemoi terassin kauniisti rakennukseen ja ympäröivään luontoon.

Terassinikkarin kannattaa varmistaa oman kotikuntansa rakennusviranomaisilta, tarvitaanko terassiprojektiin lupia vai ei. Avoterassille sitä ei yleensä tarvita, mutta rakennusprojekti kannattaa tällöinkin kuitenkin hyväksyttää rajanaapureilla tai taloyhtiöllä. Jos terassiin tulee seinät ja katto, vaaditaan yleensä jo tarkemmat rakennussuunnitelmat sekä toimenpidelupa.

Valitse materiaalit oikein

Terassit rakennetaan yleensä painekyllästetystä ja lämpökäsitellystä puusta, joka kestää kosteutta ja säänvaihtelua. Uusin tulokas materiaaleissa on huoltovapaa komposiitti, joka on eräänlainen puun ja muovin välimuoto, joka kestää hyvin myös pakkasta.

Puumateriaaleista parhaiten kosteutta kestää painekyllästetty mänty. Lämpökäsitelty, ruskea mänty tai kuusi sopivat terassin nopeasti kuivuviin pintarakenteisiin. Terassin voi rakentaa myös hieman arvokkaammasta lehtikuusesta, jonka pinta harmaantuu käytössä kauniisti. Lehtikuusesta rakennettua terassia ei tarvitse käsitellä terassiöljyllä.

Satsaa tukirakenteisiin

Terassin tukirakenteissa ei kannata kitsastella, sillä tukeva rakenne pitää terassin hyvässä ryhdissä ja käyttökunnossa vuosikausia. Rakenteihin kannattaa asentaa tarpeeksi tukipuita, joihin terassilankut asennetaan. Myös liitoskohdat pitää yhdistää toisiinsa tukevasti. Rakentamisessa käytettävien naulojen, ruuvien ja kiinnikkeiden pitää olla ruostumatonta terästä, jotta ne kestävät sääolosuhteiden vaihtelua.

Puusta rakennetun terassin pohjan pitää olla hyvin tuulettuva, jotta puumateriaali ei kerää kosteutta ja homehdu.

Tee kunnolliset perustukset

Pihan maaperä määrittelee sen, kuinka jykeviä toimenpiteitä perustusten tekoon tarvitaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos maaperä on pehmeää ja routivaa, kannattaa rakennusohjeita ja -apua kysyä alan ammattilaisilta.

Tiiviiseen ja routimattomaan maahan on helpompi rakentaa, sillä perustukseksi riittää pohjamaan tiivistys ja betonilaattojen päälle asetetut harkot. Mikäli terassi on tarkoitus rakentaa suoraan maan pinnalle, pitää pohjamaan olla salaojitettu ja terassin pohjalle tulevan sepelikerroksen täryttimellä tiivistetty. Suodatinkangas estää maa-ainesten sekoittumisen ja estää rikkakasvien leviämisen terassin alle.

Matalaankin terassiin kannattaa rakentaa askelma tai rappuset, jotta terassille olisi helppo kulkea. Kaide lisää käyttöturvallisuutta myös matalalla terassilla.

Terassin keväthuollosta, voit lukea Tokmannin tarinoista lisää täältä.

Paluu Tokmannin Tarinat -etusivulle

16.5.2019