Valitse sopiva heijastin ja näy pimeässä!

Aikaisin pimenevät illat muistuttavat siitä, ettäei heijastinta sovi unohtaa ulos lähtiessään. Kokosimme vinkit sopivan heijastimen valintaan.

Ulkona on pimeää, mutta minkä laatikon pohjalla ovat kaikki heijastimet? Entä onko väliä, millaisen heijastimen hihansuuhun kiinnittää? Ei hätää. Joka tilanteeseen – ja joka budjettiin sopivia heijastimia löytyy muun muassa Tokmannilta.

Heijastimissa on eroja, joten tilanteeseen sopivan heijastimen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Tärkeintä on tarkistaa, että heijastinmalli on turvallinen. Tällaisen heijastimen tunnistaa CE-merkinnästä ja heijastimen mukana tulevista käyttöohjeista.

Muista, että heijastin on maailman halvin henkivakuutus. Myös laki velvoittaa heijastimen käyttöön. Lain mukaan jalankulkijan on aina pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta.

Autoilija näkee heijastimen jo satojen metrien päästä

Heijastimen käyttö on tärkeää niin maaseudulla kuin kaupungissakin, sillä katuvalot tai esimerkiksi kirkas lumipeite eivät tee jalankulkijaa näkyvämmäksi. Heijastinta valittaessa hyvä nyrkkisääntö on, että mitä isompi heijastin, sitä paremmin sen näkee.

Autoilijan voi olla vaikea huomata jalankulkijaa myös valaistuissa taajamissa: esimerkiksi katuvalot, mainosvalot ja erilaiset varjot voivat häiritä kuljettajaa. Lähivaloilla ajava autoilija näkee yleensä ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä. Jos auton ikkuna on vielä pakkasen takia huurussa tai sää on sateinen tai sumuinen, ei tummissa vaatteissa liikkuva jalankulkija näy autoilijan tuulilasin taakse juuri lainkaan.

Kun jalankulkijalla on heijastin, autoilija voi nähdä hänet jo yli 300 metrin päästä. Kaukovaloilla etäisyys on vielä pidempi: heijastinliiviä käyttävä jalankulkija näkyy autoilijalle jopa yli 600 metrin päästä.

Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Siksi riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Tarkista, että heijastin heiluu vapaasti ja näkyy joka suuntaan: sekä eteen, taakse että sivulle.

Käteen tai jalkaan napsautettava heijastin on näppärä vaihtoehto esimerkiksi kaupunkireissulle. Tällainen heijastin näkyy varmasti eri suunnista. Lisätehoa näkyvyyteen saa, jos hankkii heijastimen, jonka voi halutessaan laittaa vilkkumaan pimeässä.

Lemmikkikin tarvitsee heijastimen

Heijastava huomioliivi, hihna, panta tai valjaat ovat myös lemmikin turvana hämärään aikaan. Ja kun lemmikillä on heijastimet kunnossa, sen omistajakin näkyy paremmin. Varsinkin tummanvärinen koira tai kissa näkyy huonosti pimeässä. Hyvät heijastimet auttavat lemmikkiä näkymään myös, jos se jostain syystä pääsee karkuun.

Lemmikin heijastimen valinnassa pätevät osin samat säännöt kuin muidenkin heijastinten kanssa. Mitä enemmän heijastimessa on pintaa, sen paremmin se erottuu jo kaukaa. Talutushihnaan kiinnitetty heijastin auttaa varsinkin pyöräilijöitä huomaamaan hihnan.

Erityisesti koirille on olemassa lukuisia erilaisia heijastimia. Näistäkin sopiva heijastin kannattaa valita tarpeen mukaan. Heijastinliivi näkyy tehokkaasti pitkänkin matkan päästä. Vilkkuvilla valoilla toimivat heijastimet toimivat usein parhaiten sellaisilla alueilla, joissa ei ole katuvaloja. Kaupungin valoissa vilkkuvat valot saattavat sekoittua muihin kadulla oleviin valoihin.

Heijastin ei kestä ikuisesti

Harva tietää, että heijastinkin vanhenee. Varsinkin vaatteissa kiinni olevat heijastimet kuluvat helposti tavallisissakin pesulämpötiloissa. Myös perinteiset, vaatteisiin kiinnitettävät heijastimet ja heijastinliivit menettävät ajan myötä tehoaan. Jos epäilet, että heijastin ei enää toimi kuten pitäisi, voi olla aika vaihtaa heijastin kokonaan uuteen.

Heijastimen toiminnan voi tarkistaa esimerkiksi taskulampun avulla pimeässä huoneessa. Vielä tarkemmin teho selviää, kun heijastimesta ottaa kännykkäkameralla kuvan niin, että salamavalo on päällä. Jos vanha heijastin erottuu kuvassa uutta heikommin, se on syytä vaihtaa uuteen.

Näin valitset sopivan heijastimen – ja käytät sitä oikein

  • Pohdi ensin, missä tilanteessa heijastinta käytetään. Liikutko esimerkiksi taajama-alueella vai metsätiellä? Heijastinliivi on hyvä valinta lähes joka tilanteessa, mutta vähempikin voi riittää. Jos liikut alueella, jossa on paljon katuvaloja ja liikennettä, valitse sellainen heijastin, jossa on paljon pintaa. Heijastimet, joissa on paljon vilkkuvia valoja, toimivat pääsääntöisesti paremmin taajama-alueen ulkopuolella.
  • Varmista, että heijastin on riittävän korkealla. Jos heijastimia on vain yksi, kiinnitä se mieluummin käteen kuin jalkaan. Näin se näkyy paremmin autoilijallekin.
  • Tarkista, että heijastin näkyy joka suunnasta. Stretch- tai jousiheijastin kiinnitetään ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia.
  • Suosi kirkkaita värejä. Varsinkin neonvärit erottuvat hyvin sumuisessa ja sateisessakin säässä.
  • Vaatteissa kiinni olevat heijastinnauhat ja -teipit kuluvat helposti pesussa. Tällaisten vaatteiden heijastinten toimivuus kannattaa testata aina välillä esimerkiksi pimeässä huoneessa taskulampun avulla.
  • Heijastimen käyttö lemmikillä on yhtä tärkeää kuin lemmikin omistajallakin. Tarkista, että myös lemmikin heijastimet ovat asianmukaiset.

 

13.9.2019