5 vinkkiä ruokahävikin minimoimiseen

Ruokahävikin synty voidaan välttää valmistamalla tai säilyttämällä ruoka oikein. Hävikin minimoiminen on tärkeää, sillä turhaan hankittu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä.

1. Suunnittele ruokalista

Koko viikon tai vaikka koko kuukauden ruokailut voi varsin hyvin suunnitella ennakkoon. Ennakkoon tehty ruokalista helpottaa arkea ja auttaa suunnittelemaan koko viikon ruokailut. Kun ruokalista on suunniteltu etukäteen, voit syödä toisinaan edellisen päivän tähteitä tai jatkaa tähteillä seuraavan päivän ateriaa.

2. Tee kauppalista

Tutustu jääkaapin valikoimaan ja ruokakaappiin ennen, kun lähdet kauppaan. Tällöin vältyt heräteostoksilta ja voit ostaa useamman päivän tai pidemmänkin aikavälin ruoat kerralla.

3. Tähteet käyttöön

Älä heitä yli jäänyttä ruokaa pois. Esimerkiksi keitetyt kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi, ja yli jääneen aamupuuron voi lisätä sämpylätaikinaan. Kuivanneista leivistä voi valmistaa krutonkeja salaatin tai keittojen lisäkkeeksi. Näppärimmät rouhivat kuivuneet leivät korppujauhoiksi, joita voi käyttää leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.

4. Järjestä jääkaappi

Järjestä jääkaappi päiväysten mukaan. Näin ensin vanhenevat tuotteet tulevat käyttöön ensimmäisenä. Hyödynnä jääkaapin järjestämisessä esimerkiksi Smartstoren Compact -säilytyslaatikoita.

5. Pakasta annokset

Kun ruokaa jää yli isompi määrä, jäähdytä ruoka ja pakasta se annosrasioissa myöhempää käyttöä varten.

10.5.2024