Hillitse ruokamenojen kasvua – vinkkejä ruokahävikin minimoimiseen
Ruokailun suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä hyvin suunniteltu ja koottu ateria on terveellinen ja maistuva. Kun vielä annoskokokin on kunnossa, hävikkiäkään ei synny turhaan.
1. Suunnittele ruokalista
Koko viikon tai vaikka koko kuukauden ruokailut voi varsin hyvin suunnitella ennakkoon. Ennakkoon tehty ruokalista helpottaa arkea ja auttaa suunnittelemaan koko viikon ruokailut. Kun ruokalista on suunniteltu etukäteen, voit syödä toisinaan edellisen päivän tähteitä tai jatkaa tähteillä seuraavan päivän ateriaa.
2. Tee kauppalista
Tutustu jääkaapin valikoimaan ja ruokakaappiin ennen, kun lähdet kauppaan. Tällöin vältyt heräteostoksilta ja voit ostaa useamman päivän tai pidemmänkin aikavälin ruoat kerralla.
3. Tähteet käyttöön
Älä heitä yli jäänyttä ruokaa pois. Esimerkiksi keitetyt kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi, ja yli jääneen aamupuuron voi lisätä sämpylätaikinaan. Kuivanneista leivistä voi valmistaa krutonkeja salaatin tai keittojen lisäkkeeksi. Näppärimmät rouhivat kuivuneet leivät korppujauhoiksi, joita voi käyttää leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa.
4. Järjestä jääkaappi
Järjestä jääkaappi päiväysten mukaan. Näin ensin vanhenevat tuotteet tulevat käyttöön ensimmäisenä. Hyödynnä jääkaapin järjestämisessä ruuan säilytyslaatikoita.
5. Pakasta annokset
Kun ruokaa jää yli isompi määrä, jäähdytä ruoka ja pakasta se annosrasioissa myöhempää käyttöä varten.
Tutustu myös:
PTY ry: Hävikinhallinta kotona hillitsee ruokamenojen kasvua merkittävästi
Luke, selvitys: Ruokahävikin rahallinen arvo elokuussa 2022. Kotitalouksien ruokahävikin vähentämisen potentiaali kuluttajahintojen nousun kompensoinnissa (pdf)
Tämä artikkeli julkaistiin marraskuussa 2022.