Ilmafriteerauskeitin on kotikokin lempilaite – keittimen avulla ruoan saa rapeaksi hetkessä

Ilmafriteerauskeittimellä friteeraaminen on helppoa ja nopeaa, eikä ruoka-annosten terveellisyydestä tarvitse tinkiä.

Unohda epäterveelliset paistoöljyt ja friteeraa lihaa, kalaa, kasviksia, juustoa tai vaikkapa hedelmiä ilmafriteerauskeittimen avulla. Kotikeittiöiden suosikkilaitteiksi noussut ilmafriteerauskeitin friteeraa ruoan kuumalla ilmalla, lähes täysin ilman paistoöljyä.

Ilmafriteerauskeitin eli airfryer sopii friteerauksen lisäksi myös ruokien paahtamiseen, grillaamiseen, paistamiseen tai lämmittämiseen. Nimensä mukaisesti ilmafriteerauskeittimet friteeraavat ruoan pelkän ilman avulla, eikä ympäristöön leijaile lainkaan perinteisestä friteerauksesta syntynyttä rasvan hajua.

Ilmafriteerauskeittimessä on sekä kiertoilmatoiminto että grilli, joten nopeasti kiertävä kuuma ilma ja ylägrilli mahdollistavat ruoan valmistamisen näppärästi: keittimellä valmistettava ruoka kuumentuu tasaisesti joka suunnasta.

Tokmannin kodinkonevalikoimasta löytyy useita ilmafriteerauskeittimiä monessa eri hintaluokassa. Osa keittimistä sopii vaativammankin kotikokin käyttöön. Esimerkiksi Philips Airfryer XL -ilmafriteerauskeittimen koriin mahtuu jopa 1,2 kiloa ranskanperunoita kerralla. Digitaalinen ajan ja lämpötilan säätö pitävät huolen siitä, että lopputulos on juuri sellainen kuin kuuluukin.

Arjen avuksi

Ilmafriteerauskeittimessä voi valmistaa lähes millaista ruokaa vain haluaa. Jopa keittojen ja muiden keittämistä vaativien ruokien valmistukseen laite sopii, kunhan lisätarvikkeet ovat oikeat.

Ilmafriteerauskeittimen ehdoton etu onkin se, miten laite helpottaa arkea. Keitin on helppo puhdistaa, sillä sen osat voidaan pestä tiskikoneessa.

Ilmafriteerauskeitin on perinteiseen uuniin verrattuna varsin pienikokoinen laite, ja se sopii hyvin paitsi kotiin, myös esimerkiksi mökille tai vaikkapa veneeseen tai matkailuautoon.

Laitteen käyttöön tarvitaan sähköä, mutta uuniin verrattuna keittimen sähkönkulutus on varsin kohtuullinen.


3 x Terveellistä ja maistuvaa reseptiä

Nämä helpot ja terveelliset ruoat valmistuvat ilmafriteerauskeittimellä hetkessä.

1. Rapeat bataatit

Helposti ja nopeasti valmistuvat bataattilohkot eivät kalpene rasvassa paistetuille bataattiranskalaisille. Maku on sama, mutta ilmafriteerauksen ansiosta annoksessa on huomattavasti vähemmän kaloreita. 

Ainekset (4:lle):
Noin 1 kg bataattilohkoja tai -tikkuja
(1–2 rkl öljyä)
Suolaa maun mukaan

Ohje:
Leikkaa bataatit ohuiksi tikuiksi tai lohkoiksi. Sekoita lohkot kulhossa ja lisää joukkoon hivenen öljyä, mikäli haluat juureksiin rapean pinnan.

Lisää bataattilohkot tai -tikut keittimen säilöön ja aseta säiliö paikoilleen.

Säädä kellokytkimen kypsennysajaksi noin 25 minuuttia. Ota säiliö pois koneesta noin 10 minuutin välein ja ravistele lohkoja, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

Ripottele halutessasi pinnalle suolaa ja tarjoile bataattilohkot majoneesin kanssa.

2. Ilmafriteeratut lohifileet

Kalafileet kypsyvät ilmafriteerauskeittimessä hetkessä. Viimeistele maukkaat lohifileet pippuripedillä. Mustapippurilla maustetut lohifileet maistuvat monille, roseepippuri taas antaa lohelle pikantin, astetta hienostuneemman maun.

Ainekset (4:lle):
600 g lohifileitä (ruodottomia ja nahattomia)
1 tl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria tai roseepippuria

Ohje:
Valmistele lohifileet. Levitä fileiden päälle öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria kummallekin puolelle.

Kypsennä lohifileitä noin 10 minuutin ajan 200 asteessa. Tarjoile lämpimänä esimerkiksi rapeiden bataattilohkojen kera.

3. Meksikolaistyyliset maissit

Nämä meksikolaisesta keittiöstä makuvaikutteensa hakevat maissit sopivat niin kalan kuin kanan kanssa – tai esimerkiksi tortilloiden tai nacholautasen kylkiäisiksi.

Ainekset (4:lle):
Neljä esikeitettyä maissintähkää
1 rkl öljyä
1,5 rkl voita
2 tl valkosipulimursketta
1 limen mehu
ripaus suolaa ja pippuria
(tuoretta korianteria maun mukaan) 

Ohje:
Valmistele maissit. Valele maissit kevyesti öljyllä ja aseta keittimeen. Keitä noin 10 minuutin ajan ja käännä maissit ympäri puolivälissä.

Sekoita voi, valkosipuli ja limen mehu pienessä kulhossa. Kuumenna liedellä tai mikroaaltouunissa, kunnes voi on sulanut. Kun maissit ovat kypsyneet, levitä voiseos maissien päälle. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi korianterilla.

 ,Ilmafriteerauskeittimellä friteeraaminen on helppoa ja nopeaa, eikä ruoka-annosten terveellisyydestä tarvitse tinkiä.

15.5.2024