Kotikokkauksen kulmakivet
Reseptien noudattamisessa pätee sama kaava kuin elämässä yleensä: järkeä saa ja pitää käyttää, mutta tunne saa kaiken eloon. Eli lähinnä kannattaa lukea reseptit kunnolla, ehkä jopa kahteen kertaan, mutta antaa tilaa myös omalle luovuudelle.
Ruuanlaiton onnistumisen takaa rento ja hyvä fiilis. Jos soppakauhasta puristaa liikaa, on lopputuloskin yleensä varsin kitkerää. Toisaalta, jos soppakauha on mallia ”kahva puuttuu” tai kattilan pohjassa ammottaa reikä, niin on suositeltavaa päivittää kalustoa. Kattilat, kasarit ja padat löydät täältä, uuden kauhan ja muut ruuanlaittovälineet taas täältä.
Hyvä peruskeittiö on yllättävän yksinkertainen. Muutama erikokoinen kattila, perussetti välineitä itse valmistamiseen sekä paistinpannu ja/tai kasari on jo varsin hyvä lähtökohta onnistuneeseen kokkailuun. Siihen lisäksi uunipata ja -vuoka pidempää haudutusta ja vaikkapa piirakoita varten, niin paketti alkaa olla kasassa.
Välineet ovat nyt kunnossa, hyvä. Tämän jälkeen kun pitää hyvää huolta välineistä, niin ne säilyvät pitkään hyvinä ja käyttökelpisina. Hyviä vinkkejä eri välineiden hoitoon löytyy esimerkiksi Martoilta.
Kaunis kattaus on parasta silmänruokaa
Hyvä ruoka on usein niin hyvää kuin miltä se näyttää. Vaikka itse ruuanlaitossa ehkä pitääkin noudattaa reseptejä varsin tarkkaan, niin ruuan esillepanossa saa tehdä ihan mitä vaan!
Ensinnäkin voit miettiä itse ruuan visuaalista ulkonäköä: kauniisti aseteltu salaatti on osa nautintoa ja nauravat nakit uppoavat lasten suihin reippaammin kuin ne epämääräisen surulliset serkkunsa.
Toiseksi itse kattauksella on suuri merkitys. Hyvät ja ajattomat lautaset ja ruokailuvälineet muuntautuvat arjesta juhlaan vaikkapa erilaisten lautasliinojen avulla.
Kaunis pöytäliina vaihtaa helposti koko keittiön ulkonäön ja säästää se myös pöytää.
Keittiön perusasiat on siis helppo laittaa kuntoon. Kaikkea ei tarvitse päivittää kerralla, vaan uudistus on jatkuvaa ja pitkäaikaista. Tärkeintä on viihtyä ruuanlaiton parissa. Se ei ole myöskään vakava asia: kevyt ote keittiössä innostaa kokeilemaan uutta ja sen kautta rakkaus kokkausta kohtaan roihahtaa ja syvenee!
,Arasteletko ruuanlaittoa? Ovatko keittiövälineesi viime vuosituhannelta? Kotikokkaus ei ole rakettitiedettä, mutta hyvä valmistautuminen auttaa asiassa kummasti.