Leivo lasten kanssa – 5 vinkkiä herkkuhetkiin

Lasten kanssa leipominen on hauskaa ja opettavaista ajanvietettä, joka luo unohtumattomia muistoja. Tämän tarinan viisi vinkkiä tarjoavat helppoja ja herkullisia ideoita, joiden avulla voitte nauttia yhteisistä leivontahetkistä ja luoda herkkuja koko perheelle.

1. Kaakao kermavaahdolla ja karkeilla

Valmista kaakao yhdessä lasten kanssa. Voitte käyttää perinteistä kaakaojauhetta tai tehdä kaakaon sulattamalla suklaata maidon sekaan. Kun kaakao on valmis, asettakaa esille erilaisia koristeita kuten kermavaahtoa, suklaahippuja, minivaahtokarkkeja ja värikkäitä nonparelleja. Anna lasten koristella oma kaakaonsa oman mielensä mukaan. 

2. Lettukestit

Tee lettutaikina yhdessä lasten kanssa, mittaamalla ja sekoittamalla ainekset kulhoon. Anna lasten vuorotellen sekoittaa taikinaa, jotta he tuntevat olevansa mukana prosessissa. Kuumenna lettupannu ja anna lasten paistaa omat lettunsa vanhempien valvonnassa. Lettujen paistaminen on hauskaa ja opettaa lapsille kärsivällisyyttä. Laita tarjolle erilaisia lisukkeita, kuten tuoreita marjoja, hilloa, kermavaahtoa, suklaakastiketta tai hasselpähkinälevitettä. Lapset voivat koristella lettunsa haluamallaan tavalla, tehden niistä ainutlaatuisia ja herkullisia.

Taikina

Paistamiseen

voita tai rypsiöljyä

Ohje

Riko munat kulhossa ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kaada joukkoon maito ja sekoita hyvin. Lisää muut ainekset ja vispaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen rasvaa. Kaada taikinaa pannulle ja paista, kunnes molemmat puolet ovat kullanruskeat.

3. Munkit

Valmista munkkitaikina yhdessä lasten kanssa ja anna taikinan kohota. Kun taikina on valmis, muotoilkaa siitä pieniä palloja ja paistakaa ne öljyssä vanhempien valvonnassa. Paistamisen jälkeen anna lasten koristella munkit sokerilla, suklaakuorrutteella tai erilaisilla nonparelleilla.

Syksyinen vinkki: Voitte syksyllä tehdä kurpitsan muotoisia munkkeja paistinarun avulla. Muotoilkaa taikinasta palloja ja käärikää paistinarua niiden ympärille ennen munkkien paistamista. Langat katkotaan saksilla ja vedetään pois ennen munkkien koristelua. Voit pyöritellä munkit kanelin ja sokerin seoksessa ja käyttää vartena kanelitankoa (noin 1/3 tangosta riittää) tai mantelia.

Herkutteluvinkki: Munkkien sisään voi pursottaa hasselpähkinälevitettä, tai vaihtoehtoisesti munkin palasia voi dipata levitteeseen. Tämä lisää munkkeihin vieläkin enemmän makua ja tekee niistä vastustamattomia herkkuja.

Taikina

Ohje

  1. Lämmitä vesi tai maito 42-asteiseksi (reilusti kädenlämpöiseksi). Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Sekoita osaan jauhoista kuivahiiva ja lisää se taikinanesteeseen. Lisää loput jauhot ja voisula tai öljy. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
  3. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se haluamasi kokoisiin osiin (esim. 24 kpl). Pyörittele palat pyöreiksi pulliksi ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  4. Kuumenna öljyä kattilassa (noin 5 cm kerros) 180 asteeseen. Testaa öljyn lämpö taikinapalalla.
  5. Paista munkit öljyssä kullanruskeiksi molemmin puolin. Nosta kypsät munkit talouspaperille valumaan reikäkauhalla.
  6. Kierittele munkit sokerissa ennen tarjoilua tai koristele haluamallasi tavalla.

4. Piparit

Valmista piparkakkutaikina yhdessä lasten kanssa. Voitte käyttää valmista taikinaa tai tehdä sen itse. Kun taikina on valmis ja kovettunut, jakakaa se muutamaan osaan ja kaulitkaa levyiksi. Ottakaa esille erilaisia piparkakkumuotteja, kuten tähtiä, sydämiä ja eläinhahmoja. Anna lasten valita muotit ja painaa niillä taikinasta piparkakkuja.

Kun piparit on paistettu ja jäähtyneet, asettakaa esille erilaisia koristelutarvikkeita, kuten pikeeriä, nonparelleja, sokerihelmiä ja värikkäitä kuorrutteita. Anna lasten koristella omat piparinsa mielensä mukaan. Tämä aktiviteetti on hauska ja luova tapa viettää aikaa yhdessä, ja se tuo ihanan joulutunnelman kotiinne.

Taikina

Ohje

  1. Kuumenna siirappi ja lisää mausteet.
  2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna.
  3. Kaada jäähtynyt siirappiseos, jauhoihin sekoitettu sooda ja kerma voivaahtoon. Sekoita nopeasti, jotta taikina ei sitkisty.
  4. Anna taikinan kovettua viileässä seuraavaan päivään.
  5. Kauli taikinaa levyksi ja irrota se alustasta. Tee piparkakkuja muottien avulla.
  6. Paista pipareita 200 asteessa noin 5 minuuttia per pellillinen.

5. Piknik olohuoneessa

Piknik olohuoneessa on loistava tapa viettää aikaa yhdessä perheen kanssa, erityisesti silloin, kun ulkona sää ei suosi. Valmista herkullisia ja helppoja naposteltavia, joiden valmistukseen lapsetkin voivat osallistua.

Helppoja leivottavia olohuonepiknikille:

Juustokierteet:

  • Ainekset: 1 paketti lehtitaikinaa, 1 dl raastettua juustoa, 1 kananmuna (voiteluun).
  • Ohje: Sulata lehtitaikina ja kauli se levyksi. Ripottele juustoraaste tasaisesti taikinalevyn päälle. Leikkaa levy suikaleiksi ja kierrä suikaleet kierteiksi. Voitele kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kierteet ovat kullanruskeita.

Hedelmävartaat:

  • Ainekset: Erilaisia hedelmiä, kuten mansikoita, viinirypäleitä, omenoita, banaaneja ja ananasta.
  • Ohje: Leikkaa hedelmät sopivan kokoisiksi paloiksi ja pujota ne puisille varrastikuille. Voit tarjota hedelmävartaat sellaisenaan tai dipata ne sulatettuun suklaaseen.

Minipizzat:

  • Ainekset: 1 paketti valmista pizzataikinaa (tai pakastepizzapohjia tai itse tehtyä pizzataikinaa), tomaattikastiketta, juustoraastetta, erilaisia täytteitä (kuten kinkkua, salamia, tonnikalaa, paprikaa, ananasta, oliiveja).
  • Ohje: Kauli pizzataikina ja leikkaa siitä pieniä ympyröitä. Levitä tomaattikastike pohjalle ja lisää täytteet sekä juustoraaste. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Tarjolle voi laittaa myös:

9.10.2025