Säilöntä on helppo tapa saada sesongin tuoreet maut talteen

Keräsimme talteen niksit, joiden avulla marjojen, hedelmien ja sienten säilöminen sujuu vaivattomasti.

Kun marjoja, hedelmiä tai sieniä kertyy yli äyräiden, säilöntä on helppo tapa napata aromit talteen. Säilöntä on palkitsevaa puuhaa, sillä sen avulla loppukesän ja syksyn sadosta saa irti parhaimmat maut vielä pitkienkin aikojen kuluttua.

Oli säilöttävänä sitten suolaista tai makeaa, tärkeintä on muistaa pitää työvälineet puhtaina. Puhtaat työvälineet ja astiat estävät haitallisten bakteerien pääsyn ruoan sekaan. Tällöin myös ruoan säilyvyys paranee.

Mustikat talteen hillona tai pakkasessa

Marjat on usein helpointa säilöä joko pakastamalla pakasterasioissa tai valmistamalla hilloa. Aloita perkaamalla marjat metsäisistä roskista. Puhdistaminen sujuu nopeasti ja näppärästi esimerkiksi Kotikulta-marjanpuhdistimen avulla.

Pakastamiseen tarvitaan vain hieman aikaa ja sopiva määrä pakastusrasioita. Marjoja ei pidä huuhdella, eikä mustikoita kannata sokeroida pakastamista varten. Marjat säilyvät pakkasessa jopa yli vuoden verran.

Mustikoiden pakastamiseen sopivat mainiosti esimerkiksi Kotikulta pakastusrasiat tai GastroMaxin konepesun ja mikronkestävät pakastusrasiat, jotka on helppo pinota päällekkäin.

Mustikkahillon valmistaminen vaatii aavistuksen pakastamista enemmän aikaa, mutta hurmaavan makea lopputulos on vaivan arvoinen. Mustikoiden lisäksi tarvitaan vain kattila, hillosokeria, pieni loraus vettä ja puhtaita hillopurkkeja.

Purkit tulee steriloida ennen käyttöä. Sterilointi poistaa haitalliset bakteerit ja parantaa säilyvyyttä: se on helppo tehdä keittämällä hillopurkkeja kattilassa muutaman minuutin ajan. Keitä myös purkin kansi ja tiivisteet. Tokmannin valikoimasta löytyy monenlaisia purkkeja ja purnukoita kesän makujen säilömiseen.

Hurmaava mustikkahillo

Varaa yhtä kiloa eli noin kahta litraa marjoja kohden 6 dl hillosokeria sekä ½ dl vettä.

  1. Lisää peratut marjat teräs- tai emalikattilaan.
  2. Lisää hillosokeri kattilaan varovasti sekoittaen.
  3. Kuumenna marjoja hitaasti ja anna marjojen kiehua noin 10 minuuttia. Varo, ettei hillo pala pohjaan.
  4. Kuori pinnalle mahdollisesti syntynyt vaahto esimerkiksi reikäkauhan avulla ja tölkitä jäähtynyt mustikkahillo puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin. Sulje hillopurkit heti.

Kuivatut sienet maistuvat herkullisilta läpi vuoden

Monien sienten säilöminen sujuu näppärästi joko pakastamalla sienet tai kuivaamalla ne kuivurissa. Pakastettaessa sienet kuumennetaan omassa liemessään, jäähdytetään ja pakastetaan rasioissa. Korvasienet muodostavat poikkeuksen, sillä ne on keitettävä ennen pakastamista väljässä vedessä kahteen kertaan, vähintään viisi minuuttia per kerta.

Sienten kuivaaminen on monesti pakastamistakin helpompaa ja näppärämpää. Lisäksi kuivaaminen on monille sienille ihanteellinen säilöntätapa, sillä kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin. Erityisen hyvin kuivattaviksi sopivia sienilajeja ovat muun muassa suppilovahverot ja herkkutatit.

Parhaiten sienten kuivaaminen onnistuu kasvikuivurissa. Perkaa sienet metsäisistä roskista ja asettele ne kuivurin ritilöille väljästi. Suuret sienet kannattaa viipaloida, mutta esimerkiksi pienemmät suppilovahverot voi asetella kuivuriin sellaisenaan. Kuivurin tehosta riippuen sienten kuivausaika on noin 3–6 tuntia. Muista, että sienet ovat valmiita vasta, kun ne ovat todella kuivia. Nahkeaksi jääneet sienet pilaantuvat helposti.

Kuivatut sienet pakataan lopuksi puhtaaseen, kuivaan ja ilmatiiviiseen astiaan. Esimerkiksi lasipurkit tai hillopurkit sopivat tarkoitukseen mainiosti, ja parhaimmillaan keittiön hyllyille nostetut sienet toimivatkin katseenvangitsijoina ja sisustuselementteinä.

Muista merkitä purkkeihin sienilaji ja pakkauspäivä. Kun sienet säilyttää pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa, ne säilyvät käyttökelpoisina jopa vuosien ajan.

Omenasose sopii monenlaisiin herkkuihin

Omena ja marjat ne yhteen sopii – yhdistämällä mielimarjasi ja omenat samaan hilloon saat aikaan herkullisen kotitekoisen version kaupan lettuhillosta.

Omenoiden säilönnän voi tehdä lukuisilla eri tavoilla. Omenat voi pakastaa, kuivata, hillota tai esimerkiksi soseuttaa. Piirakoihin tai kiisseleihin käytettävät omenat voi pakastaa raasteena tai viipaleina. Omenat kannattaa kuoria ennen viipalointia tai raastamista. Viipaleet tai raasteet laitetaan pakasterasioihin tai pakastepusseihin. Pinnalle kannatta ripotella aavistus sokeria ja tilkka sitruunamehua: tällöin omena ei ehdi tummua.

Kuivatut omenat ovat maistuva herkku, jonka valmistaminen on todella helppoa. Kotimaiset omenat voi kuivata kuorineen, mutta omenat kannattaa huuhtoa ennen kuivaamista. Omenoista poistetaan siemenkota, ja ne leikataan noin 5 millimetrin paksuiksi viipaleiksi.

Kuivatut omenat saavat jäädä nahkean sitkeiksi. Säilö omenat lasipurkkeihin, paperipusseihin tai esimerkiksi pakasterasioihin ja säilytä kuivassa paikassa. Säilytysrasioiksi sopivat esimerkiksi Kotikullan kirkkaat lasipurkit, joissa omenaviipaleet tai -soseen voi antaa vaikka lahjaksi.

Soseutettu omena sopii niin puuroihin, leivonnaisiin kuin ruoanlaittoonkin. Omenasoseen valmistaminen on varsin helppoa ja muistuttaa monin paikoin hillon valmistamista.

Helppo omenasose

Varaa yhtä omenakiloa kohden 1 dl vettä ja noin 5 dl sokeria. Jos pakastat soseen, säilöntäaineita ei tarvita. Huoneenlämmössä tai jääkaapissa säilöntää varten omenasoseeseen on hyvä lisätä 1 gramma askorbiinihappoa sosekiloa kohti ja ½ grammaa natriumbentsoaattia sosekiloa kohti. Säilöntäaine, kuten Tokmannin valikoimasta löytyvä Atamon, ehkäisee soseen pilaantumista ja parantaa säilyvyyttä.

  1. Aloita soseen valmistus poistamalla huuhdotuista hedelmistä kannat ja kuoret. Lohko omenat kattilaan, lisää vesi ja hauduta omenat pehmeiksi kannen alla. Sekoita, jotta lohkot eivät pala pohjaan.
  2. Soseuta hedelmät esimerkiksi sauvasekoittimella.
  3. Kiehauta sose, lisää joukkoon sokeri ja keitä muutama minuutti miedolla lämmöllä.
  4. Liuota soseeseen askorbiinihappo ja natriumbentsoaatti. Sekoita hyvin.
  5. Täytä puhtaat, kuumennetut tölkit ja sulje ne välittömästi.
30.8.2024