Suunnittele ruokailu oikein – ja säästä!

Kun ateriarytmi on suunniteltu hyvin, ruoanlaitto muuttuu entistä helpommaksi ja hauskemmaksi. Samalla syöt terveellisesti ja säästyt turhalta hävikiltä. Siispä suunnittele ruokailu oikein – ja säästä!

Ruokailun suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä hyvin suunniteltu ja koottu ateria on terveellinen ja maistuva. Kun vielä annoskokokin on kunnossa, hävikkiäkään ei synny turhaan. Ruokailun suunnittelussa kannattaa muistaa sekä lautasmalli että säännöllinen ateriarytmi. Lautasmalli on käytännössä esimerkki hyvästä ateriasta. Kun ateria on koottu lautasmallin mukaan, syöt monipuolisesti, eikä yksittäisten ravintoaineiden saannista tarvitse huolehtia sen enempää.

Monipuolisessa lautasmallissa lautaselta löytyy neljäsosa täysviljatuotteita tai perunaa, neljäsosa kalaa, lihaa kananmunaa tai palkokasveja ja puolet kasviksia. Lautasmallin voi hyvin soveltaa myös keittoihin ja salaatteihin. Lisäksi ruoan kanssa voi nauttia täysjyväleipää kasvimargariinin tai kasvirasvalevitteen kera.

Säännöllinen rytmi on kaiken A ja O

Säännöllinen ruokailurytmi vähentää tutkitusti napostelua, pitää verensokerin tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta. Muista, että ravitsemuksen kannalta ei ole niinkään tärkeää, milloin syö vaan mitä ja miten paljon syö: vuorotyöläisen ja virka-aikana työskentelevän ruokailurytmi voi siksi poiketa toisesta paljonkin.

Useimmiten sopivaan, säännölliseen ruokailurytmiin kuuluu 4–5 ateriaa päivässä: aamupala auttaa heräämään, lounas antaa energiaa iltapäivään, päivällinen taas pitää illan pirteänä. Älä unohda välipaloja: etenkin lapset ja nuoret tarvitsevat välipalan ja iltapalan kasvaakseen. Välipalaksi sopivat esimerkiksi erilaiset jogurtit, marjat, hedelmät tai leivät.

Säilö oikein

Aterioiden kokoa voi säännellä oman energiatarpeen mukaan. Jos sopivan annoskoon kokoaminen tuntuu vaikealta, säilö ruoka-annokset valmiiksi annosrasioihin jokaista ateriaa varten.

Muista, että kun valmistat samaa ruokaa useammalle päivälle, uutta ruokaa ei tarvitse valmistaa joka päivä. Ylimääräinen ruoka kannattaa säilöä näppäriin annosrasioihin. Ylimääräisen ruoan voi myös pakastaa pakasterasioissa. Tarkoitukseen sopivat esimerkiksi näppärät, kotimaiset Gastromax-pakasterasiat, joita on saatavilla monessa koossa. Rasian tiivis kansi on helppo avata sormikolojen ansiosta, ja kestävät rasiat pinoutuvat sisäkkäin ja päällekkäin. Saman tehtävän hoitavat myös Tokmannilta löytyvät IISI-pakasterasiat, jotka sopivat niin jääkaappiin kuin pakastimeenkin.

Astetta järeämpään ruoanvalmistukseen ja säilöntään kannattaa valita lasinen säilytysrasia. Mallistosta löytyy sopiva koko monenlaisten ruokatarvikkeiden säilyttämiseen. Voipaketin tai esimerkiksi juuston säilyttämiseen sopii sen sijaan Bormioli Rocco -lasitiiviö, joka säilyttää ruoan tuoreena pidempään. Läpinäkyvä, astiankonepesun kestävä lasinen rasia käy erinomaisesti myös tarjoiluastiaksi.

10.5.2024