Tokmanni mukana sitoumuksessa kiertotalouden edistämiseksi ja toimintansa ympäristövaikutusten hillitsemiseksi
Vastuullinen toiminta on Tokmannille strateginen valinta. Meillä vastuullisuus on konkreettisia tekoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Olemme esim. vähentäneet ruokahävikkiä eri keinoin, muun muassa myymällä Parasta ennen -päivämääräänsä lähellä olevien elintarvikkeet alennuksella. Kehitämme myös pakkauksiemme vastuullisuutta esimerkiksi vähentämällä muovin käyttöä. Lisätietoja vastuullisuustyöstämme löytyy vastuullisuuden nettisivuiltamme.
Jatkamme ja laajennamme edelleen toimenpiteitä kiertotalouden edistämiseksi ja ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Me muun muassa teemme määrätietoisesti toimia ruokahävikin vähentämiseksi ja lajitteluohjeiden lisäämiseksi pakkauksiin. Lisäksi olemme sitoutuneet kartoittamaan uusien tuotteiden pakkauksien materiaalivalintoja materiaalitehokkuuden näkökulmasta entistä paremmin ja välttämään ylipakkaamista.
Tokmannin tekemiä toimenpiteitä elintarvikealan materiaalitehokkuuden edistämiseksi
- Kehitämme elintarvikejätemäärän seurantaa (sis. ruokahävikki) ja vähennämme elintarvikejätteen määrää.
- Osallistumme Luonnonvarakeskuksen kansallisiin elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajaksoihin.
- Jatkamme parasta ennen -päivämäärää lähestyvien tuotteiden eli punalaputettujen tuotteiden alennuksia ja korotettuja ilta-alennuksia. Uutena toimenpiteenä myymme Parasta ennen -päiväyksen ohittaneita tuotteita 70 %:n alennuksella.
- Sitoudumme huomioimaan vastuullisuuden omien elintarviketuotteiden pakkauksissa kartoittamalla materiaalivalinnat ja välttämällä ylipakkaamista.
- Lisäämme kirjallisia lajitteluohjeita ja merkintöjä elintarvikkeidemme kuluttajapakkauksiin pakkausten kierrätyksen helpottamiseksi.
- Kasvatamme kierrätysastettamme ja kehitämme sen raportointia.
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus

Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tavoitteena on vähentää elintarvikkeiden tuotannon, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Tähän päästään muun muassa vähentämällä ruokahävikin määrää, minimoimalla tuotantoprosessien hävikkiä, nostamalla kierrätysastetta, ja vähentämällä pakkausmateriaalien ja muovien määrää. Tavoitteet ovat sitoumuksen allekirjoittaneille yrityksille yhteiset, mutta toimet niihin pääsemiseksi yritykset valitsevat itse. Elintarviketeollisuuden, kaupan ja ravintola-alan yritykset julkaisevat sitoumukset ja raportoivat tulokset vuosittain Sitoumus2050.fi-verkkopalvelun kautta. Tulosyhteenvedon koostaa vuosittain valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.
Tämä artikkeli julkaistiin tammikuussa 2023.