Vähennä ruokahävikkiä ostamalla fiksusti

Tiesitkö, että melkein kolmasosa kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta ajautuu hävikkiin? Osta ruokaa fiksusti, niin ympäristö kiittää!

Ruokahävikiksi kutsutaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka on kuitenkin jostain syystä jäänyt syömättä ja päätynyt biojätteeksi. Meillä Suomessa ruokahävikin vuotuinen määrä on koko elintarvikeketjussa jopa 360 miljoonaa kiloa. Tämä on Luonnonvarakeskuksen mukaan kiloissa mitattuna saman verran kuin koko Suomessa vuonna 2020 syötyjen hedelmien määrä.

Me Tokmannilla suhtaudumme ruokahävikkiin vakavasti. Siksi pyrimme jatkuvasti omilla toimillamme vähentämään syntyvää ruokahävikkiä monin eri keinoin. Vanhenemassa olevia elintarvikkeita voi poimia ostoskoriin jokaisen yli 200 Tokmannin hyllyistä vähintään 30 prosentin alennuksella ja tuoreruokaa myyvissä myymälöissä päivittäin kaksi tuntia ennen myymälöiden sulkeutumisesta peräti puoleen hintaan. Voit myös bongata Tokmannilla asioidessasi täysin käyttökelpoisia, mutta parasta ennen -päiväyksen ohittaneita elintarvikkeita -70 %:n alennushintaan. Tunnistat tällaiset tuotteet mustasta hintatarrasta.

Parasta ennen -merkityn elintarvikkeen aistittava laatu pysyy hyvänä oikein säilytettynä pakkauksessa olevaan päivämäärään saakka. Parasta ennen -päiväys kuvaa siis vähimmäissäilyvyysaikaa. Pääosin elintarvike on kuitenkin täysin syömäkelpoinen vielä tämän ajankohdan jälkeenkin. Esimerkiksi jauhot tai säilykkeet ovat parasta ennen -päivättyjä elintarvikkeita, jotka oikein säilytettynä voivat pysyä hyvinä vielä pitkään päiväyksen jälkeenkin. Testaat käyttökelpoisuuden parhaiten aisteihisi luottamalla eli katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.


Lähteet:
https://www.luke.fi/fi/uutiset/mita-suomessa-syotiin-vuonna-2020
https://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa


Tämä artikkeli julkaistiin elokuussa 2022. Artikkelia on päivitetty maaliskuussa 2025.

28.3.2025